Booklovers

Booklovers

Történelmi regények, amiket biztos, hogy te is imádni fogsz!

2021. július 19. - Könyvrajongó

tortenelmi_regenyek.png

Sziasztok!

Aki követi a blogomat vagy a Bookstagrammomat (ha még nem követsz @konyvrajongo néven megtalálsz ;)  ), az tudhatja, hogy nagyon szeretek történelmi regényeket olvasni. Még mielőtt bárki megijedne, nem a száraz történelmet tényszerűen leíró könyvekre gondolok, hanem a szerelmi szálakkal, bonyodalommal és izgalommal teli a múltban játszódó elképesztő és olykor szívszaggató történetekre.

Ha a poszt könyvajánló része érdekel, tekerj lentebb ;)

Hogyan került a kezembe először történelmi regény?

A történelmi regények iránti szeretetem teljes mértékben Fábián Jankának ( és az anyukámnak is :) ) köszönhető. Az egyik posztomban már lehet, hogy említettem, hogy az egyik karácsonyra anyukámtól egy FJ könyvet kaptam, méghozzá az Emmát. Természetesen nagyon örültem az ajándéknak, azonban nem tudtam, hogy tetszeni fog-e nekem egy történelmi regény egy számomra akkor még ismeretlen írótól. A könyv elolvasása után rájöttem, hogy a félelmeim alaptalanok voltak, hiszen annyira beszippantott a történet, hogy alig tudtam letenni.Akkor még nem is gondoltam volna, hogy az efféle történetek mennyire érdekfeszítőek, romantikusak és szívfacsaróak tudnak lenni.

 217563994_911445806101509_331086247381247537_n.jpg

Miért tartom nagyszerűnek a történelmi regényeket?

Ezek a könyvek szerintem azért hasznosak mert a történeten keresztül a szereplőkkel szinte együtt lehetünk tanúi az éppen aktuális történelmi eseményeknek. Én például sokkal könnyebben jegyzek meg dolgokat ha tudom őket valamihez kötni és ezzel szerintem nem vagyok egyedül. Így van ez a történelmi eseményekkel is, amelyekhez szereplőket és történeteket tudok hozzákapcsolni. Továbbá a történelem a cselekményt is sokkal izgalmasabbá tudja tenni hiszen a karakterek egyéni problémáin kívül a történelmi események is befolyásolják a sorsuk alakulását.

 

Könyvajánló

Kedvenc történelmi regényeim / regényíróim

 

Fábián Janka könyvei

Az írótól már számtalan könyvet olvastam és ha ki kellene emelnem a legjobbakat, akkor az Emma-trilógiát ,a Koszorúfonatot és a Rózsalugast mondanám azonban az eddig tőle olvasott köteteket mind imádtam.

 Eddig olvasott FJ könyveim : ( a címükre kattintva elolvashatjátok a könyvkritikáimat)

Emma-trilógia

1390290_3.jpgA ​tizennégy éves, írói ambíciókat dédelgető Emma 1907 júliusában az Orient expresszen tér vissza Kanadából Budapestre az édesapjával. A fővárosból Balatonkörtvélyesre utaznak tovább, ahol a súlyosan beteg Vallay Zoltán egykori szerelmére, Kóthay Évára bízza lányát. Emma ebben az álomszép balatoni kisvárosban válik igazán felnőtté, itt tapasztalja meg mindazt, ami az életben a legfontosabb: a szerelmet, a megbocsátást és hogy néha súlyos áldozatokat kell hoznunk.

Emma szerelme, Emma fiai, Emma lánya – Fábián Janka most Emma évszázada címen egy kötetben megjelenő regényciklusában lenyűgöző tablót tárul elénk egy különleges, erős asszonyról és családjáról. A 20. század történelmi viharai senkit nem kímélnek: első világháború, Tanácsköztársaság, fehérterror, második világháború, 1956., 1968., 1989 – a történelem mérföldkövei kíméletlenül jelölik ki Emma életében is a fordulópontokat. Szerettei szerteszéjjel szóródnak a világban, hogy aztán egy boldog-szomorú esemény kapcsán ismét egybegyűljenek a balatonkörtvélyesi öreg házban. Mert bárhová veti is őket a sors, Emma öröksége eltéphetetlen kapocs közöttük.

A városban tűzijátékot rendeztek, és a felrobbanó rakéták fénye időről időre szemérmetlenül bevilágította a szobát, ahol különben csak két gyertya tétova fénye derengett. Emmának eszébe jutott az a réges-régi szilveszter, az évszázad első napjának hajnala, amit még a szüleivel ünnepelt. Milyen boldog és gyanútlan volt még akkor!

Remekül bemutatja a családon belüli ellentétek kialakulását illetve a háború okozta összetűzéseket.A háborúra rátérve szeretném elmondani ,hogy ez egy történelmi romantikus regény,amelynek nem a történelem van a középpontjában (hanem a szerelmi szálak) azonban a történelmi vonatkozásokat is nagyon jól ábrázolja.

Részlet a könyvkritikámból 

 A teljes könyvkritikám ide kattintva tekinthető meg!

Koszorúfonat (Lotti öröksége 2.)

3583868_5.jpgAz ​1867-es magyar–osztrák kiegyezés körüli mozgalmas és ellentmondásos évek eseményeiről szóló hírek a Lotti örökségéből jól ismert Zemplén megyei nyugalmas birtokra, Ágfára is eljutnak. Itt nevelkedik Lotti és Móric már idősödő lányának, Tinkának a védőszárnyai alatt a két dédunoka, Ella és Blanka. A lányok sorsát már gyermekkorban megkeserítik a családi tragédiák, amelyek következtében kénytelenek elhagyni őseik birtokát. Ám a talpraesett nagynéninek, Tinka mamának köszönhetően az éppen rohamosan fejlődő fővárosban, Budapesten új otthonra találnak.

Az idősebb lány, Ella, felcseperedve a példaképét, Hugonnai Vilmát, az első magyar orvosnőt, és a dédanyja, Lotti emlékét követve Svájcba utazik, hogy régi álmát valóra váltva elvégezze az orvosi egyetemet. A húga, Blanka neveltetéséről eközben Lotti harmadik lánya, a bohém és nagyvilági bécsi dáma, Charlotte néni gondoskodik. A két lány ekkor kissé eltávolodik egymástól, de mindketten tudják, hogy továbbra is számíthatnak egymásra.

Szükségük is lesz egymás támogatására, különösen akkor, amikor egy fiatalember felbukkanása próbára teszi a testvéri szeretetüket, és újabb váratlan, tragikus események tépázzák meg a megmaradt családot.

Végül azonban a múlt már elfeledett árnyai közül ismét feltűnik valaki, akinek a segítségével Ella és Blanka is révbe érnek.

Ahogy az olvasó Fábián Janka regényeiben már megszokhatta, ezúttal is rengeteg történelmi helyszínre, eseményre látogathatunk el, kezdve az 1867-es koronázástól egészen a századforduló előtti években történt, csodaszámba menő változásokig. Ott lehetünk a bécsi világkiállításon, megélhetjük Pest, Buda és Óbuda egyesülését, és láthatjuk, hogyan bolygatja fel Bécset Rudolf trónörökös halála. Közben pedig megismerhetjük a szereplők között szövődő szerelmeket, az emberi kapcsolatok alakulását, valamint a mindennapi élet gondjait és örömeit, amelyekhez a történelem csupán grandiózus háttérként szolgál.

A történet ráébresztett arra,hogy régen és persze most is mennyit számít az,hogy valaki ,hogy néz ki.El sem hinnénk mennyi dologban befolyásol minket a külsőnk és erre remek példa Ella és Blanka.Emellett azonban a szerelem és az álmok is nagy szerepet játszanak a könyvben.Végigkövethetjük,hogy a lányokat,hogy találja vagy hogy nem találja meg a szerelem és hogyan váltják valóra akár a lehetetlennek tűnő álmaikat is.

Részlet a könyvkritikámból

A teljes könyvkritikám ide kattintva tekinthető meg!

A Rózsalugas

covers_489520_1.jpg Radványi Endre az 1848-49-es szabadságharcot még gyermekfejjel éli meg, és a rá következő, sivár években apa nélkül, az „elveszett nemzedék” tagjaként tengődik a világban. Mikor végre megállapodna Balaton-felvidéki birtokán, és a szerelmet is megtalálná, egy váratlan tragédia hatására újra elveszít mindent, és a hazáját is kénytelen elhagyni.
Hátrahagyott szerelme, Anna kétségek közepette és a nyugodt családi élet reményétől megfosztva próbál boldogulni, mígnem egy szerencsés véletlen következtében befolyásos pártfogókra tesz szert a kiegyezés előtti császári udvarban.
Endre Amerikában próbál új életet kezdeni. Új barátokra talál, és egy új szerelem lehetősége is felcsillan számára, ám ekkor kitör a polgárháború, Észak és Dél ádáz harca, amiből az Egyesült Államokba csak nemrég érkezett emigránsok, köztük Endre sem maradhatnak ki.
Túléli-e Endre a polgárháborút, s elképzelhető-e, hogy Anna és Endre sorsa újra keresztezi egymást?

 

A cselekmény annyira pörgős és eseménydús volt,hogy szinte minden oldalon fény derült valamire vagy valamilyen váratlan fordulatnak lehettünk tanúi.Amikor azt gondoltam,hogy már nem tud meglepetést okozni, akkor olyan dolgokat adott tudtomra, amelyekre a legkevésbé sem számítottam.

Részlet a könyvkritikámból

 A teljes könyvkritikám ide kattintva tekinthető meg!

Martha Hall Kelly : Orgonalányok

orgonalanyok.jpgIgaz ​történeten alapuló regény egy amerikai nőről, aki segítette a náci orvosi kísérletek áldozatait.

Caroline Ferriday, a jó családból származó New York-i lány minden idejét leköti a francia konzulátuson betöltött állása, de világa véglegesen felfordul a háború baljós előestéjén, amikor 1939 szeptemberében Hitler hadserege megszállja Lengyelországot, majd következő célpontjául Franciaországot szemeli ki.

Caroline-tól egy óceánnyi távolságra egy lengyel kamaszlány, Kasia Kuzmerick gondtalan ifjúsága szertefoszlik, és küldöncként egyre jobban bevonódik a földalatti ellenállás tevékenységébe. Figyelő szemek kereszttüzében és gyanakvó szomszédokkal körülvéve egyetlen hibás lépés is szörnyű következményekkel járhat.

A fiatal, becsvágyó orvosnő, Herta Oberheuser számára egy kormányzati orvosi állásról szóló hirdetés jelentheti a kiutat kilátástalan életéből. Az állás elnyerése után azonban a náci titkok és hatalmi játszmák férfiak irányította világának csapdájában találja magát.

E három nő életútja találkozik, amikor megtörténik az elképzelhetetlen, és Kasia a hírhedt ravensbrücki náci női koncentrációs táborba kerül. Történetük földrészeket ível át – New Yorktól Párizsig, Németországig és Lengyelországig –, amikor Caroline és Kasia igazságot próbál szolgáltatni azoknak, akikről a történelem elfeledkezett.

Az Orgonalányokkal Matha Hall Kelly figyelemreméltó regényt szentel néhány elfeledett nőnek, és az ő szerelemért, szabadságért és második esélyért folytatott küzdelmüknek. A történet magával ragadja az olvasót, aki az utolsó oldalakig azonosul a szereplőkkel, és az igazságot keresi. A szerző erőteljes bemutatkozó regénye, amelyet egy valódi második világháborús hősnő élete ihletett, hihetetlen történetet tár elénk szerelemről, jóvátételről és évtizedekig rejtegetett szörnyű titkokról.

A könyv egy II. világháborús történelmi áttekintésként is szolgált ,hiszen ezen időszak történéseit párhuzamosan követhettem végig Amerikában, Lengyelországban, Németországban és egy kis bepillantást nyerhettem a franciaországi helyzetbe is.

Részlet a könyvkritikámból

A teljes könyvkritikám ide kattintva tekinthető meg! 

 

Sarah Jio : Párizs összes virága

covers_631164.jpgCaroline egy baleset után minden emlékétől megfosztva ébred fel egy párizsi kórházban. Emlékei csak lassan és töredezetten térnek vissza.
Miközben igyekszik összerakni élete képkockáit, talál egy köteg levelet a szekrénye mögött, amelyet egy Céline nevű nő írt Párizs német megszállása alatt. Az édesapja virágboltjában dolgozó, egy szem kislányát nevelő Céline-t egy kegyetlen német tiszt zsarolta zsidó származásával. Hogy megvédje szeretteit, Céline veszélyes játszmába kezdett.
Caroline a levelek olvasgatása során döbben rá, milyen szörnyű titkokat rejt a múltja és a lakás, amely ugyan különböző időben, de mindkét nőnek otthona volt.
A megható történet a két nő életének összefonódásán keresztül mesél az emberi áldozatvállalásról, az anyai szeretetről és arról, hogy milyen bonyolultak a szív útjai.

 

 

 

Őszintén szólva, minden megvolt benne, amit egy jó könyvtől elvár az olvasó. A cselekmény, ami egyébként a jelenben és a múltban játszódik, rendkívül sokszínű volt, mivel olvashattam benne az önfelfedezésről, a nehéz idők túléléséről, az újrakezdésről, szerelemről és a szeretet mindent leküzdő erejéről.

Részlet a könyvkritikámból

 A teljes könyvkritikám ide kattintva tekinthető meg!

Lisa Wingate : Elrabolt életek

covers_483332.jpgMemphis, ​1939
A tizenkét éves Rill Foss és négy kisebb testvére szegénységben, de nagy szeretetben él szüleivel a Mississippi egyik lakóhajóján. A szülők távollétében Rill vigyáz a kistestvéreire, ám egyszer csak idegenek jelennek meg, hogy a gyerekeket a tennessee-i árvaházba vigyék. Bár hitegetik őket, hogy rövidesen hazatérhetnek, a kislány hamar rájön, hogy ez hazugság. Más sorsot szánnak nekik…

Dél-Karolina, napjainkban
Avery Stafford gazdag és kiváltságos családban született, s mindent megkapott az élettől. Szövetségi ügyészként dolgozik, a karrierje szépen ível felfelé, ám súlyosan beteg édesapja miatt egy időre haza kell térnie a szülői házba. Egy véletlen találkozás azonban kényes kérdéseket vet fel benne, és Averynek nem marad más választása, mint hogy elinduljon a múltba vezető hosszú, fájdalmas úton, és feltárja családjának eltitkolt történetét.

Lisa Wingate valós eseményeken alapuló, megindító regénye nem sokkal a megjelenése után felkerült a The New York Times és a USA Today sikerlistájára. A The Huffington Post a 2017-es év egyik legjobb regényének kiáltotta ki, a Goodreads olvasói pedig a 2017-es év legjobb történelmi regényének választották.

Letehetetlen volt mert minden lapon történt valami, ami miatt tovább kellett olvasnom.Az egyik lapon a gyermekek sorsáért aggódtam, a következőn pedig Averyvel próbáltam megfejteni a múlt rejtélyeit.

Részlet a könyvkritikámból

 A teljes könyvkritikám ide kattintva tekinthető meg!

Anne Jacobs : A villa

5272140_5.jpgEgy ​úriház. Egy nagy hatalmú család. Egy sötét titok…

Augsburg, 1913. Fiatal árvaházi lány érkezik Johann Melzer textilgyár-tulajdonos villájába. Marie-t konyhalánynak veszik fel a pazar palotába; öntudatos viselkedésével hamar kihúzza a gyufát, ugyanakkor a ház asszonyának védelmét élvezi. Senki nem tudja, miért.

Léha diákévei után hazatér a villába Paul Melzer, a család sármos tékozló fiúja, aki hirtelen szerelemre lobban Marie iránt. Bár a lányt is magával ragadja a szenvedély, tisztában van vele, hogy úr és szolga kapcsolata mindig fájdalmas véget ér, így kikosarazza a férfit. Katharina, a legfiatalabb, lázadó Melzer sarj is pártfogásába veszi Marie-t, akiből hamarosan komorna lesz.

Johann Melzer azonban egyáltalán nem nézi jó szemmel Marie tündöklését. A múlt kísért, a szigorú családfő pedig képtelen szembenézni az igazsággal…

Anne Jacobs izgalmas romantikus regénye egy gazdag család és a cselédség mindennapjaiba enged betekintést. Az 1910-es évek Német- és Franciaországába kalauzol bennünket, Picasso és a modern művészet, a vad és mély érzéki szerelem korába, amikor már küszöbön az I. világháború.

A nagy sikerű Downton Abbey című sorozat rajongóinak különösen ajánljuk.

Amikor azonban a család és a személyzet egyéni problémái megoldódni látszódtak, elkezdődött a háború, amely fenekestül felforgatta a villa lakóinak életét. A villa lányai című részben (2.rész) új szereplőkkel ismerkedhettem meg és végigkísértem a háború borzalmait a villa lakói és a katonák szemszögéből is.

Részlet a könyvkritikámból

 A teljes könyvkritikám ide kattintva tekinthető meg!

Remélem, hogy a posztnak köszönhetően kedvet kaptatok a történelmi regények olvasásához és elolvassátok valamelyik általam ajánlott könyvet!

Jó olvasást kíván:

Könyvrajongó :)

A bejegyzés trackback címe:

https://booklovers.blog.hu/api/trackback/id/tr8316627594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása