Booklovers

Booklovers

Fábián Janka : Adél és Aliz

2020. április 18. - Könyvrajongó

covers_549987.jpg

Fábián ​Janka legújabb nosztalgikus regényében két barátnő viharos érzelmekkel és ellentmondásokkal teli kapcsolata áll a középpontban. A különböző társadalmi és családi háttérrel rendelkező lányok, a bájos, szelíd Aliz, mindenki kedvence és az éles eszű, éles nyelvű, ármánykodástól sem visszariadó Adél, egy bentlakásos iskolában válnak elválaszthatatlan barátnőkké, és nem is sejtik, hogy a sorsuk még akkor is egymásba fonódik majd, amikor ezt már egyáltalán nem akarják.

Bonyolult szerelmi háromszögek és csalódások tarkította fordulatos történetüket egy régi gyilkosság árnyékolja be, és a háttérben most is ott húzódnak a kor történelmi eseményei: a Kommün végnapjai, a húszas évek konszolidációja, a frankhamisítási botrány, a gazdasági világválság. Ahogyan azt a szerzőtől már megszokhattuk, könyvében itt-ott valós történelmi figurák is feltűnnek, ám csupán mellékszereplőként.

A befejezés természetesen tartogat meglepetéseket, de a regény végkicsengése a szereplőket ért veszteségek és a tragédiák ellenére is életigenlő. Azt üzeni, hogy a legsúlyosabb helyzetből is létezik kiút.

A nagy sikerű Emma-trilógia, Az angyalos ház, a Virágszál, a Lotti öröksége és A német lány című romantikus történelmi regények népszerű írónője a múlt század húszas-harmincas éveinek Magyarországát eleveníti meg hitelesen, színesen és érzékletesen.

 

Üdv, Mindenkinek!

Tegnap befejeztem az Adél és Aliz című regényt,amely a hetedik könyvem volt Jankától.

A többi Fábián Janka könyvkritikámat itt megtaláljátok:

 

A két barátnőről és a kettejük sorsáról szóló történet nagyon elgondolkodtató volt számomra.Remekül bemutatta azt,hogy a rosszindulat nem vezet sehova és ha ártani próbálunk a másiknak akkor előbb vagy utóbb  mi fogunk bűnhődni miatta.

A történet nagy része egy leányiskolában játszódik,ami egy kicsit a Matulára emlékeztetett Szabó Magda Abigéljéből.Az intézmény falain belül hihetetlen dolgok történtek és bár ezek nem maradtak titkosak,mégis nagyobb botrányokra számítottam.A szerelmi szálak kiszámíthatatlanok és bonyolultak voltak néhol egészen buja jelenetekkel tarkítva.

Adél pedig minden felháborodása ellenére egyszerre úgy érezte,mintha már nem is lenne annyira hideg idekint...Ami azonban ezután következett,az minden képzeletet felülmúlt.

Azonban szerintem a történet fő célja az volt,hogy az író két teljesen különböző családi háttérrel rendelkező lányon keresztül mutassa be ,hogy mennyire nagyban befolyásolja a családunk és a közeg,ahol felnövünk azt,hogy milyen emberekké válunk.Adél és Aliz barátságában kezdetben nincs annyira jelen az ezekből adódó feszültség később azonban nagyon érződik, hiszen Adél,akinek a sanyarúbb sors jutott,bármit megtenne azért,hogy egy olyan családba tartozhasson,ahol a csodálatos kastély csupán alapvető szükséglet.

unnamed.jpg

 Az 1920-as évek divatja

A szereplők közül természetesen Aliz volt a kedvencem, mert őt mindig a jó szándék vezérelte ellentétben a barátnőjével.Véleményem szerint az olvasók többsége finoman fogalmazva nem kedvelte Adélt és természetesen én sem azonban egy kis részem megértette,hogy miért viselkedik így.Az édesapját elvesztette és szűkös körülmények között élte mindennapjait míg Aliznak a tökéletes családtól elkezdve a hatalmas,fényűző kastélyig mindene megvolt.Persze,hogy rosszul érezte magát ,amikor meglátta mindezt,viszont erre nem a bosszú lett volna a megoldás.Sajnos emiatt a szörnyű viselkedése miatt azt kell mondanom,hogy megérdemelte azt a sorsot,ami jutott neki,hiszen ha másképp közeledett volna Alizhoz,akkor teljesen máshogy alakult volna az élete.

Adél ebben a pillanatban elhatározta,hogy szívből utálja ezt az Alice-t ,és azon lesz,hogy megkeserítse minden egyes percét,amelyet ebben az átkozott iskolában tölt.

A könyv,tehát arra tanított,hogy ne ítéljük el az embereket csupán a vagyonuk alapján ,bánjunk ugyanolyan kedvesen a nálunk tehetősebbekkel is és ne próbáljuk meg őket a földbe döngölni csak azért mert nekik jobb a helyzetük.Előbb ismerjük meg őket mert egyáltalán nem biztos ,hogy beképzeltek vagy fennhéjázóak,ahogy azt a legtöbben gondolnánk.

Remélem ebből a kritikából kedved kaptatok a könyv elolvasásához!

Szeretettel,

Könyvrajongó

 

A bejegyzés trackback címe:

https://booklovers.blog.hu/api/trackback/id/tr2815549572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása