Booklovers

Booklovers

Fábián Janka : A rózsalugas

2019. december 31. - Könyvrajongó

covers_489520_1.jpg

Radványi Endre az 1848-49-es szabadságharcot még gyermekfejjel éli meg, és a rá következő, sivár években apa nélkül, az „elveszett nemzedék” tagjaként tengődik a világban. Mikor végre megállapodna Balaton-felvidéki birtokán, és a szerelmet is megtalálná, egy váratlan tragédia hatására újra elveszít mindent, és a hazáját is kénytelen elhagyni.
Hátrahagyott szerelme, Anna kétségek közepette és a nyugodt családi élet reményétől megfosztva próbál boldogulni, mígnem egy szerencsés véletlen következtében befolyásos pártfogókra tesz szert a kiegyezés előtti császári udvarban.
Endre Amerikában próbál új életet kezdeni. Új barátokra talál, és egy új szerelem lehetősége is felcsillan számára, ám ekkor kitör a polgárháború, Észak és Dél ádáz harca, amiből az Egyesült Államokba csak nemrég érkezett emigránsok, köztük Endre sem maradhatnak ki.
Túléli-e Endre a polgárháborút, s elképzelhető-e, hogy Anna és Endre sorsa újra keresztezi egymást?

 

Sziasztok!

A mai posztomban ismételten egy Fábián Janka regényről fogok írni, amely a hatodik könyvem volt az írótól.

További Fábián Janka könyvkritikáim:

 

Az igazat megvallva nem tudom,hogy eddig,hogy nem került a kezembe ez a könyv, hiszen szerintem az Emma trilógiát leszámítva A rózsalugas az egyik legismertebb regénye Jankának.

Amikor elkezdtem olvasni a könyvet akkor fogalmam sem volt,hogy egy bonyodalmakkal teli,több szálon futó,érzelemdús alkotásnak nézek elébe, ugyanis a történet egy teljesen hétköznapi szituációból indult és a hirtelen bekövetkezett gyilkossággal indultak el az izgalmak.A cselekmény annyira pörgős és eseménydús volt,hogy szinte minden oldalon fény derült valamire vagy valamilyen váratlan fordulatnak lehettünk tanúi.Amikor azt gondoltam,hogy már nem tud meglepetést okozni, akkor olyan dolgokat adott tudtomra, amelyekre a legkevésbé sem számítottam.

 f2d0d0a400dbd5248e01d9e1fdc22163.jpg

Teljesen beleélte magát a történetbe, és nem is esett nehezére belebújnia a szereplők bőrébe,a nőkébe éppúgy ,mint a férfiakéba és mintegy varázsütésre a könyv helyszínein találta magát , messze a füzesi kúria kertjétől, a rózsalugastól.

Maga a történet annyira magával ragadott, hogy számomra egyik karakter sem volt túl hangsúlyos, ellenben a cselekedeteikből rengeteget lehetett tanulni.Nagyon jól szemléltette azt, hogy ha egy ember súlyos hibába esik, akkor nem feltétlenül ő lesz az egyetlen, akinek vállalnia kell a felelősséget a tetteiért.Makláry Béla nehéz helyzetéből adódóan szerintem teljesen indokolt volt a Klárával szemben meghozott döntése.Egy újabb dolog        ,amit megszerettem Jankával kapcsolatban az az, hogy folyton kilátástalan helyzetek elé állítja a szereplőit és mindenáron megoldást talál még a leglehetetlenebbnek tűnő szituációra is.

 civilwar5.jpg

                                                               amerikai polgárháború (1861-65)

 A könyv fő történelmi eseménye az amerikai polgárháború volt, amelynek körülményeit Janka tájékozottságának köszönhetően részletesen megismerhettük.Mindemellett történelmi személyek is "vendégszerepeltek" a történetben mint például Lincoln és Sissi és valamiért nekem nagyon tetszett, hogy a fiktív karakterek valódi személyekkel találkoztnak.A másik előnye Fábián Janka könyveinek az, hogy érthetően írja le a cselekmény történelmi hátterét ,viszont az unalmas sorok helyett, izgalmasan mutatja be a történelmi eseményeket.

Néha még beszélgetett is az állattal,aki ilyenkor a fejét félrehajtva ,okos barna szemét rászegezve hallgatta.

 Endre és kutyája Cézár kapcsolatát eszméletlenül aranyosnak találtam illetve a háziállat tetteire vonatkozó leírások is abszolút megfogtak,hiszen ezeken nagyon érződött, hogy az író is kutyabarát és saját kis kedvence is van.

Ritkaságnak számított,hogy ilyen választékosan és gördülékenyen,amellett kedvesen és lehengerlően,de mégsem tolakodóan társalgó emberrel hozta össze a sors itt az isten háta mögött.

 Aki szereti az érdekfeszítő ,történelemmel fűszerezett szerelmi történeteket, annak úgy gondolom ,hogy kihagyhatatlan ez a könyv illetve aki eddig szerette Janka stílusát, az ezt a kötetet is imádni fogja!

Jó olvasást kíván:

Könyvrajongó

A bejegyzés trackback címe:

https://booklovers.blog.hu/api/trackback/id/tr4915285696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása