Booklovers

Booklovers

Lisa Wingate : Elrabolt életek

Before we were yours

2020. július 04. - Könyvrajongó

covers_483332.jpg

Memphis, ​1939
A tizenkét éves Rill Foss és négy kisebb testvére szegénységben, de nagy szeretetben él szüleivel a Mississippi egyik lakóhajóján. A szülők távollétében Rill vigyáz a kistestvéreire, ám egyszer csak idegenek jelennek meg, hogy a gyerekeket a tennessee-i árvaházba vigyék. Bár hitegetik őket, hogy rövidesen hazatérhetnek, a kislány hamar rájön, hogy ez hazugság. Más sorsot szánnak nekik…

Dél-Karolina, napjainkban
Avery Stafford gazdag és kiváltságos családban született, s mindent megkapott az élettől. Szövetségi ügyészként dolgozik, a karrierje szépen ível felfelé, ám súlyosan beteg édesapja miatt egy időre haza kell térnie a szülői házba. Egy véletlen találkozás azonban kényes kérdéseket vet fel benne, és Averynek nem marad más választása, mint hogy elinduljon a múltba vezető hosszú, fájdalmas úton, és feltárja családjának eltitkolt történetét.

Lisa Wingate valós eseményeken alapuló, megindító regénye nem sokkal a megjelenése után felkerült a The New York Times és a USA Today sikerlistájára. A The Huffington Post a 2017-es év egyik legjobb regényének kiáltotta ki, a Goodreads olvasói pedig a 2017-es év legjobb történelmi regényének választották.

 

Sziasztok!

Egy nagyon régóta kívánságlistás könyvet fejeztem be a napokban, amely az új kedvencem lett. A felépítése nekem egy kicsit hasonlított Emily Gunnis A lány a levélből című könyvére , de ez nem volt probléma hiszen nagyon megfogott az a történet is.

A cselekményt két idősíkon követhetjük nyomon és valahogy már az elején érezhető volt,hogy egy elképesztő történetnek leszek részese.Letehetetlen volt mert minden lapon történt valami, ami miatt tovább kellett olvasnom.Az egyik lapon a gyermekek sorsáért aggódtam, a következőn pedig Averyvel próbáltam megfejteni a múlt rejtélyeit.A könyv remekül bemutatta a régi gyermekotthonok működését és azt,hogy a gyerekek hogyan kerültek az intézménybe.Az itt történtek teljesen elképzelhetetlenek egy mai gyerek számára sőt, talán még néhány felnőtt számára is.Nem szeretnék spoilerezni arról,hogy hogyan folyt az élet egy ilyen árvaházban de annyit elárulhatok,hogy olyan kegyetlenségek történtek a gyerekekkel,amikbe bele sem merünk gondolni. Az elején nem is sejthettem,hogy a gyermekotthonban töltött idő csak a kezdet hiszen az árvaházból egy teljesen más sorsra jutnak és gyökeresen megváltozik az életük.

És ekkor már tudom miért nem mer megmozdulni Fern. Egy másik hang is behallatszik a szalonból.Minél közelebb megyek ,annál tisztábban hallom ,és a felismeréstől mintha jeges tűszúrások járnák át a testemet ,egészen a csontomig.

Az egyik főszereplő Rill Foss egy rendkívül szimpatikus karakter volt számomra ,aki éretten és felnőttesen viselte a megpróbáltatásokat és mindent megtett a testvérei biztonsága érdekében.A történet egészén nagyon sajnáltam Rillt mert fiatal kora ellenére ő volt a legidősebb testvér és mindenkiben neki kellett tartani a lelket.

Csak az jár a fejemben, hogy talán lesz egy saját könyvem.Semmire sem vágyom jobban ,mint egy könyvre ,különösen olyanra ,amit még nem olvastam.

22850872_sx540.jpg

Rill a családjával az Árkádia nevű lakóhajón élt.

A másik főszereplő ,aki a rég történt események után nyomoz Avery Stafford volt.Avery egy nagyon határozott és belevaló nőszemély, aki nem fél a kihívásoktól.Meg akart tudni egy titkot és bár ehhez göröngyös út vezetett, megtudta azt,amire kíváncsi volt.Arra azonban ő sem számított,hogy a titok felfedése után az ő élete is megváltozik.

Ez a szívszaggató és egyben sokkoló történet engem nagyon megérintett.Teljesen együtt tudtam érezni Rill-lel és egyszerűen csodálatra méltó volt számomra ,hogy egy kislányban ,hogy lehet ennyi erő és küzdeni akarás.Amikor azt gondoltam,hogy végre jóra fordul a sorsuk akkor egy olyan csapás érte őket,amire egyáltalán nem számítottam.Úgy éreztem,hogy itt nincs tovább de Rill soha nem adta fel.Mindig talált magának motivációt ,amely segített neki mindent túlélni.

img-about.jpg

Gyermekotthonok Egyesülete

De vajon mennyi igaz ebből a történetből?

Meglepően sok dolog megtörtént a való életben is.A gyermekotthonok ugyanúgy működtek mint ahogy a könyv bemutatja és bár Rill és a testvérei története csupán fikció, az írónő az áldozatok beszámolói alapján írta a történetet.Az egyik szereplő Georgia Tann , a gyermekotthonok vezetője, viszont tényleg létezett.

A történettel kapcsolatos linkeket itt megtaláljátok!

VIGYÁZAT!A LINKEKEN TALÁLHATÓ CIKKEK ÉS WEBOLDALAK SPOILERT TARTALMAZHATNAK!

Lisa Wingate blogja

Georgia Tann és a tenesse-i gyermekotthonok

 

 

22878686_sy540.jpg

Georgia Tann

Ha valaki szereti a szívszaggató, érzelemmel teli történelmi regényeket, akkor ez a könyv egy remek választás.Nagyon sok szeretettel ajánlom Nektek!

Jó olvasást!

Könyvrajongó

 

A bejegyzés trackback címe:

https://booklovers.blog.hu/api/trackback/id/tr5515713870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Agnese12 2020.07.31. 14:12:26

Olvastam, nagyon tetszett!
süti beállítások módosítása