Booklovers

Booklovers

Anne Jacobs : A Villa ; A Villa lányai

2021. május 06. - Könyvrajongó

 5272140_5.jpg

Egy úriház. Egy nagy hatalmú család. Egy sötét titok...
Augsburg, 1913. Fiatal árvaházi lány érkezik Johann Melzer textilgyár-tulajdonos villájába. Marie-t konyhalánynak veszik fel a pazar palotába; öntudatos viselkedésével hamar kihúzza a gyufát, ugyanakkor a ház asszonyának védelmét élvezi. Senki nem tudja, miért.
Léha diákévei után hazatér a villába Paul Melzer, a család sármos tékozló fiúja, aki hirtelen szerelemre lobban Marie iránt. Bár a lányt is magával ragadja a szenvedély, tisztában van vele, hogy úr és szolga kapcsolata mindig fájdalmas véget ér, így kikosarazza a férfit. Katharina, a legfiatalabb, lázadó Melzer sarj is pártfogásába veszi Marie-t, akiből hamarosan komorna lesz.
Johann Melzer azonban egyáltalán nem nézi jó szemmel Marie tündöklését. A múlt kísért, a szigorú családfő pedig képtelen szembenézni az igazsággal...
Anne Jacobs izgalmas romantikus regénye egy gazdag család és a cselédség mindennapjaiba enged betekintést. Az 1910-es évek Német- és Franciaországába kalauzol bennünket, Picasso és a modern művészet, a vad és mély érzéki szerelem korába, amikor már küszöbön az I. világháború. 

A Villa lányai ( A villa 2.) fülszövegének megtekintéséhez kattints ide!

 

Sziasztok!

Ma egy olyan könyvről fogok írni,amely különleges számomra, hiszen ez volt az első könyv, amit német írótól olvastam.

Hogyan került a kezembe a könyv?

A könyv első része karácsonyi ajándék volt anyukámnak és annyira tetszett neki, hogy úgy döntött, hogy mindenképp elolvassa a második részt is. Szóval egyrészt anyukám ajánlására, másrészt pedig azért olvastam el, mert a fülszöveg alatt fel volt tüntetve, hogy a könyvet különösen ajánlják a Downton Abbey sorozat rajongóinak.

Véleményem a két könyvről

A történet egy kicsit lassan indult be viszont fontos megemlítenem, hogy amikor belekezdtem a könyvbe, akkor nem volt olyan sok időm ,így nem tudtam egyszerre sokat olvasni. A másik dolog, hogy mivel rengeteg szereplő van a könyvben ezért az írónak kellett idő arra, hogy mindenkit bemutasson. Az elején megismerkedhettem a Villa lakóival és személyzetével és természetesen ahogy a cselekmény haladt előre egyre többet megtudhattam a Melzer-családról, a családtagok közötti kapcsolatról és a villában dolgozók problémáiról, konfliktusairól. Egy nagyon sokszínű, többféle problémát bemutató történetnek lehettem részese és úgy gondolom, hogy a könyv kapcsán elmondható , hogy ahány karakter, annyi nehézség.

Milyen kár, hogy az életben sohasem teljes a boldogság. Valami mindig hibádzik.

A villa első részében az egyik legdominánsabb karakter Marie volt, akit nagyon megkedveltem és egyben mérhetetlenül sajnáltam is. Az árvaházban eltöltött szörnyű évek után végre egy jómódú polgári család házába került, ahol később megdöbbentő dolgok derültek ki. Ez a sötét titok abszolút nem volt kiszámítható azonban az, hogy Paul beleszeret Marie-be az, annál inkább. Mivel azonban nem tudhattam előre, hogy Paul mikor adja a konyhalány tudtára, hogy szerelmes belé, így ez a szerelmi szál is izgalmasnak bizonyult. A konyhalányból komornává vált Marie-t Katharina kiasszony is a pártfogásába vette és az ő beszélgetéseikből látszódott, hogy mekkora a szakadék a két lány élete között.

tuchvilla_news.png

A könyv eredeti (Die Tuchvilla) borítóján lévő fotó

– Ilyen tehát a szerelem? – ismételte Marie bizonytalanul. – Kicsit ijesztően hangzik. Mintha közben az ember elveszítené önmagát.
– Hát éppen ez a szerelem lényege – kiáltott fel a kisasszony. – Odaadod magad, és cserébe kapsz valami nagyon értékeset. A szeretett ember szívét. A lelkét. Egész lényét.

A villában élő gazdag család élete sem volt gondtalan, Melzeréknél is megjelent a testvéri rivalizálás. Kitty és Lisa között állandó volt a feszültség, amelyet leginkább az generált, hogy a két lánynak teljesen más volt a személyisége. Annak ellenére, hogy testvérének nem állt szándékában ,Lisa elnyomva érezte magát a gyönyörű, hatalmas vonzerővel rendelkező, tehetséges és mindenki által kedvelt Kittyvel szemben. Vajon a két lány kapcsolata rendeződik a történet előrehaladtával?

Amikor azonban a család és a személyzet egyéni problémái megoldódni látszódtak, elkezdődött a háború, amely fenekestül felforgatta a villa lakóinak életét. A villa lányai című részben (2.rész) új szereplőkkel ismerkedhettem meg és végigkísértem a háború borzalmait a villa lakói és a katonák szemszögéből is. A könyvből így a történelmi eseményeket úgymond első kézből a szereplőkön keresztül keresztül láthattam. Az első részben betekinthettem, a XX. századi úriház működésébe ,ami azért tetszett különösen mert mind az ott élő család , mind a személyzet mindennapjaiba tekinthettem be. A második rész pedig remekül bemutatta a háborús időszakot illetve, hogy hogyan élte meg a háború szörnyűségeit egy villában tartózkodó Melzer, egy katona, egy szakácsné és egy konyhalány.

511bs3uosgl_ac_sx466.jpg

Augsburg az 1900-as években

Nekem személy szerint az első rész jobban tetszett mint a második viszont volt egy dolog ,ami mindkettőben zavart egy picit. Néhány eseményt túlságosan részletesen írt le az írónő ,így néhány helyen kissé vontatott volt a cselekmény, míg például a következő lapon már egy olyan izgalmas dolog történt, hogy le sem tudtam tenni a könyvet.

Ha szereted a Downton Abbeyt és az olyan történelmi regényeket,amelyben több magánéleti szál is van, akkor mindenképp olvasd el ezeket a könyveket!

Kellemes időtöltést hozzá!

Vigyázzatok magatokra!

Könyvrajongó

Ha tetszett, kövess Instagrammon ,ahol @konyvrajongo néven megtalálsz!

182568158_457437588654648_2050008877058919111_n.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://booklovers.blog.hu/api/trackback/id/tr3216507028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása