Booklovers

Booklovers

Martha Hall Kelly : Orgonalányok

Lilac Girls

2021. március 28. - Könyvrajongó

orgonalanyok.jpg

Igaz ​történeten alapuló regény egy amerikai nőről, aki segítette a náci orvosi kísérletek áldozatait.

Caroline Ferriday, a jó családból származó New York-i lány minden idejét leköti a francia konzulátuson betöltött állása, de világa véglegesen felfordul a háború baljós előestéjén, amikor 1939 szeptemberében Hitler hadserege megszállja Lengyelországot, majd következő célpontjául Franciaországot szemeli ki.

Caroline-tól egy óceánnyi távolságra egy lengyel kamaszlány, Kasia Kuzmerick gondtalan ifjúsága szertefoszlik, és küldöncként egyre jobban bevonódik a földalatti ellenállás tevékenységébe. Figyelő szemek kereszttüzében és gyanakvó szomszédokkal körülvéve egyetlen hibás lépés is szörnyű következményekkel járhat.

A fiatal, becsvágyó orvosnő, Herta Oberheuser számára egy kormányzati orvosi állásról szóló hirdetés jelentheti a kiutat kilátástalan életéből. Az állás elnyerése után azonban a náci titkok és hatalmi játszmák férfiak irányította világának csapdájában találja magát.

E három nő életútja találkozik, amikor megtörténik az elképzelhetetlen, és Kasia a hírhedt ravensbrücki náci női koncentrációs táborba kerül. Történetük földrészeket ível át – New Yorktól Párizsig, Németországig és Lengyelországig –, amikor Caroline és Kasia igazságot próbál szolgáltatni azoknak, akikről a történelem elfeledkezett.

Az Orgonalányokkal Matha Hall Kelly figyelemreméltó regényt szentel néhány elfeledett nőnek, és az ő szerelemért, szabadságért és második esélyért folytatott küzdelmüknek. A történet magával ragadja az olvasót, aki az utolsó oldalakig azonosul a szereplőkkel, és az igazságot keresi. A szerző erőteljes bemutatkozó regénye, amelyet egy valódi második világháborús hősnő élete ihletett, hihetetlen történetet tár elénk szerelemről, jóvátételről és évtizedekig rejtegetett szörnyű titkokról.

 

Sziasztok!

A mai poszt témája Martha Hall Kelly Orgonalányok című regénye. A fülszöveg és rengeteg pozitív kritika elolvasása után nem volt kérdés,hogy el szeretném-e olvasni a könyvet. A történet megtörtént események alapján íródott és az ilyen könyveket különösen szeretem talán azért mert olvasás után rá tudok keresni a szereplőkre és utána tudok olvasni a könyvben leírt eseményeknek.

Az Orgonalányok cselekményében három nő Caroline, Kasia és Herta életét követhetjük nyomon a II. világháború idején.

A New York-i Caroline Ferridayt egy nagyon inspiráló személyiségnek találtam hiszen az áldozatos munkájának és önzetlenségének köszönhetően gyerekek és felnőttek milliói kaptak esélyt az újrakezdésre. Sajnáltam Caroline-t mert az életének nem minden terén volt boldog pedig ha valaki, akkor ő teljes mértékben megérdemelte volna a boldogságot.

caroline-ferriday-cropped.jpeg

Caroline Ferriday

A lengyel lány, Kasia története állt a könyv középpontjában és engem is a Kasia szemszögéből leírt részek kötöttek le a legjobban. Kasia egyébként rendkívül szimpatikus volt számomra, egy igazán talpraesett, leleményes és szenvedélyes lányt ismerhettem meg a személyében. Bármit megtett volna a szeretteiért és mindent elkövetett, csak hogy őket biztonságban tudja. A történet második felében több hibát is elkövetett, amelyeket részben megértettem, hiszen Kasia fiatalon olyan szörnyűségeket tapasztalt, amiket mi el se tudunk képzelni. Ezen súlyos sérelmek pedig később sajnos következményekkel jártak.

...a szomorúság gyakran jobban öl, mint a betegség.

A német nő, Herta karakterét a történet elején még egészen kedveltem, később azonban borzasztó unszimpatikussá vált számomra. Abszolút nem értettem egyet sem a döntéseivel, sem pedig a gondolkodásmódjával. A kezdetben kedvesnek tűnő doktornő viselkedése a fejezetek előrehaladtával teljesen megváltozott. Szerintem alapból Herta nem volt rosszindulatú, csupán a körülötte lévő emberek és a kegyetlenségek, amiket nap mint nap látott nagyon rossz hatással voltak rá és ezért vált olyanná , amilyenné.

– Csak neked rosszabb, ha ragaszkodsz a gyűlölethez.

220px-herta_oberheuser.jpg

Herta Oberheuser

A könyv egy II. világháborús történelmi áttekintésként is szolgált ,hiszen ezen időszak történéseit párhuzamosan követhettem végig Amerikában, Lengyelországban, Németországban és egy kis bepillantást nyerhettem a franciaországi helyzetbe is. A német koncentrációs táborok működéséről és az ottani életről ilyen részletesen még soha nem olvastam és természetesen tudtam, hogy borzalmas dolgokat éltek át a foglyok ezeken a helyeken viszont a könyvben leírt események teljesen ledöbbentettek. A foglyokat egyáltalán nem kímélték, a durva bánásmód egy enyhe kifejezés a Ravensbrückben történtekre. Az itt raboskodók összetartása azonban példaértékű volt, hiszen a legkilátástalanabb és a legnehezebb helyzetekben is tartották egymásban a lelket. Az ő erejüket, kitartásukat és életösztönüket rendkívül tiszteletreméltónak és inspirálónak tartottam.

kz-auschwitz-haeftlinge-nach-d-befreiung.jpg

Nők a ravesbrücki koncentrációs táborban

 Az egyetlen negatívum a könyvvel kapcsolatban az az, hogy Caroline története számomra nem mindig volt elég eseménydús ellenben Kasia és Herta életének történéseivel, amik szinte olvastatták magukat. Ezen kívül azonban Martha írói stílusa nagyon tetszett , a rengeteg kutatómunkának köszönhetően a történet egészén érződött, hogy az írónő mennyire tájékozott a történelmi eseményeket illetően.

Egyszerűen imádtam ezt a könyvet mert a valós eseményeken alapuló történetet remekül összevetette az író a  fiktív karakterekkel ezzel megalkotva egy szívszorító és rendkívül megható történetet.

Mindenkinek jó szívvel ajánlom ezt a történetet, amely egyben a múlt megismeréséül is szolgál.

Vigyázzatok Magatokra!

Könyvrajongó

Ha tetszett, kövess Instagrammon (@konyvrajongo) is!

67871106_481578512633559_8346294115343794176_n.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://booklovers.blog.hu/api/trackback/id/tr3016459456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása