Booklovers

Booklovers

Fredrik Backman : Mi vagyunk a medvék (Björnstad 1.)

2018. augusztus 26. - Könyvrajongó

covers_458323.jpg

Van ​egy város valahol az erdő közepén, ahol a tél hosszú, az emberek pedig kemények, mint a jég. Nincs se turizmus, se ipar, se munka, de a remény még pislákol. Van ugyanis valami, ami mindenkit érdekel. Amihez kivétel nélkül mindenki ért. Ez pedig a hoki. Aki azt hiszi, hogy az csak egy játék, nagyon téved. A hoki itt maga a remény. 
Ebben a szezonban mindenki a Björnstad Hockey junior csapatába veti minden bizodalmát. Egy maroknyi tizenévesbe, akikre hatalmas felelősség nehezedik, mert esélyesek arra, hogy visszahozzák a játék és a város dicsőségét. 
Fiúk és lányok, apák és anyák története ez a könyv. Egy csapat története, amely mindennél fontosabb. A férfiasságé és a csoportszellemé. A tehetségé. Családoké. És egy bűntetté, amely olyan hullámokat gerjeszt, akár a vízbe dobott kő. 

Mennyire fontos a győzelem? Mit érünk a csapatunk nélkül? Mit bír ki egy barátság? Hogyan védhetjük meg a gyerekeinket? Backman Björnstad-sorozatának első része egészen más, mint amit a szerzőtől megszoktunk, mégis hihetetlenül ismerős. Ezt a történetet meg kellett írni. Mert nemcsak a björnstadiakról, de rólunk is szól, mégpedig húsba vágóan. Aki egyszer belépett Backman világába, az nehezen szakad el tőle.

 

Sziasztok!

Amint megláttam a könyvet a toplistán a borítója azonnal megtetszett,hiszen én is imádom a jégkorongot.A kommenteket elolvasva azt láttam,hogy az olvasók mind odavannak Fredrik Backman könyveiért.Őszintén, eddig még nem hallottam róla de úgy gondoltam itt az ideje ,hogy megismerjem.

A tökéletesség nem cél volt az Erdahl családban ,hanem alapvető norma.

Már az első oldalakon éreztem,hogy ez nem egy szokványos sablonsztori lesz , nem szokványos karakterekkel.A történet kicsit később indult el mint vártam de ettől függetlenül nem tartom unalmasnak vagy vontatottnak a könyv elejét sem,hiszen  itt annyi érzelmet illetve elgondolkodtató dolgot ír le,hogy az olvasó egyáltalán nem unatkozik.A legjobb ebben,hogy ezeket az emberi kapcsolatokat ,amelyeket bemutat,példákkal támasztja alá mindezt beleépítve a történetbe.Az írónak hihetetlenül jó rálátása van az élet dolgaira és még jobb,hogy ezeket szavakba is tudja önteni valami fantasztikus módon. Emellett a szereplők érzelmeit is annyira jól bemutatta, hogy az olvasónak igazán könnyű volt azonosulni az egyébként nagyon egyedi karakterekkel.

De az anyja sosem fogja elfelejteni,amit ezen a szombaton a hátsó ablakon kinézve lát:ahogy a fia a parkoló közepén áll.Életének legfontosabb napján ő a legmagányosabb fiú az egész világon.

ice-hockey-players-facing-off_u-l-q10blzt0.jpg

A cselekmény egy bűntény köré épül, amelynek a körülményei nagyon kényesek, hiszen egy olyan ember követte el, aki mindenki szeret és ,aki a jégen a sikert jelenti a város számára.(Nem szoktam erőszakkal kapcsolatos könyveket olvasni azonban ez a történet mégis nagyon megfogott.) A történetet az összes szereplő szemszögéből megismerhettem, ami azért volt jó mert a cselekmény úgy lett felépítve, hogy szinte mindegyik szereplő helyzete elgondolkodtató volt. Az erőszak megtörténte után szerintem mindenki csak meredt maga elé és azon tűnődött, hogy vajon ő mi tenne az adott karakter helyében. A szereplőknek amellett, hogy el kellett dönteniük, hogy kinek hisznek, meg kellett birkózniuk a saját problémáikkal is. Ezek a problémák végig ott lebegtek a fejük fölött, azonban a bűntény következében keletkezett feszültség felerősítette ezeket a problémákat és kiélezte az ellentéteket.

A rengeteg karakter közül azonban nekem Amat volt a kedvencem nemcsak az őszintesége hanem a kitartása miatt is. Amat nem egy elkényeztetett, gazdag gyerek viszont hatalmas szíve van , rendkívül erős ,bátor és önzetlen. A karakterek közül ő volt az egyik, aki a jó utat választotta és mindent feladva, szembenézett az igazsággal.

Egy korong,két kapu,lángoló szívek.

 

4_12_tad_007_coors_rgb_v9_cr2buildweb.jpg

Fent említettem,hogy több szemszögből láthatjuk a dolgokat ami remek volt viszont néha egy kicsit túl gyors volt a váltás a nézőpontok között.Ez kis apróság az egyetlen dolog ami egy picit zavart de összességében a történet,a karakterek és az alapötlet is nagyon megfogott.

A történet tehát egyszerre megrázó, érzelemdús, konfliktusokkal teli és zseniális. Ha egy igazán érdekes, komoly történetre vágysz utánozhatatlan írói stílussal, akkor mindenképp olvasd el!

Szeretettel:

Könyvrajongó

A bejegyzés trackback címe:

https://booklovers.blog.hu/api/trackback/id/tr8114201543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása