Booklovers

Booklovers

Susan Wiggs : A szív térképe

Map of the heart

2021. augusztus 09. - Könyvrajongó

 covers_534631.jpg

Szerelem és család, háború és titkok, árulás és jóvátétel…
Susan Wiggs egy újabb különleges hangulatú, több kontinensen és évtizeden átívelő történettel ajándékozza meg olvasóit. A tragikus körülmények között megözvegyült fiatalasszony, Camille Palmer megbékélt a sorsával, és igyekszik jó életet teremteni tizenéves lányának, a problémás Julie-nak az álmos delaware-i városkában. Aztán egy rejtélyes csomag érkezése betöri azt a képzeletbeli ajtót, amely mögött a család titkos múltja rejtőzik, és mindez fenekestül felforgatja mindannyiuk életét. Camille, Julie és az asszony édesapja, Henry visszatérnek a férfi ifjúságának színhelyére, a franciaországi Provence-ba, és kutatásaik elvezetik őket a II. világháború sötét napjainak történéseihez. De Provence nemcsak a múlt kérdéseire ad válaszokat, hanem egy jóképű történelemprofesszor segítségével Camille jövőjét is befolyásolja…

Sziasztok!

A mai posztban egy bestseller író könyvéről méghozzá A szív térképe című könyvről szeretnék írni. Susan Wiggs nevével már több könyv borítóján is találkoztam illetve hallottam róla, hogy az Egyesült Államokban rendkívül népszerű. A fülszöveget elolvasva úgy gondoltam, hogy ez a romantikus ,történelemmel megfűszerezett történet biztos tetszene nekem. Nem tévedtem. :)

Véleményem a könyvről

Már az első fejezet elolvasása után beleszerettem az írónő stílusába és őszintén szólva egy kicsit olyan érzésem volt mintha Leiner Laurát olvasnék, hiszen a nagyszerű írói stílus miatt annyira magával ragadott a történet, hogy le sem tudtam tenni. A könyvben szerepet kap a gyász és annak feldolgozása, a szerelem megtalálása, az iskolai zaklatás problémája és egy régi, megfejtetlen családi titok felfedezése is. A cselekmény két idősíkon játszódik, amit egyébként mindig is szerettem és ez ennél a könyvnél sem volt másképp. Tetszett, hogy az idősíkok nem fejezetenként változtak hanem nagyobb egységenként illetve, hogy mindig csak egy pár információt tudtam meg ,ami alapján tudtam találgatni, hogy vajon mi lehet a történet végkifejlete. A kirakós darabkái azonban csak a könyv utolsó fejezeteiben állnak össze , kellőképpen meglepetést okozva az olvasónak.

x1080.jpg

A gyönyörű Provence

A történet egyik főszereplője Camille Adams, akit valahogy nem igazán sikerült megkedvelnem. Camille a férje elvesztésekor teljesen megváltozott, hiszen a kalandvágyó, bátor nőből egy túlzottan óvatos, a lányát a széltől is óvó anya lett belőle. A fiatal nő annyira elmerült a saját fájdalmában és annyira magába roskadt, hogy észre sem vette a körülötte lévő emberek problémáit. A gyász közepette szinte képtelen volt a dolgokat a lánya vagy az apja szemszögéből nézni és nem gondolt bele, hogy vajon ők mit érezhetnek. Bár Camille viselkedését valahol megértem, azért mégis borzasztóan sajnáltam például a lányát, akinek a nap mint nap egyedül kellett szembenéznie a problémáival.

Hát nem különös, hogy a szerelem, ami egykor kitöltötte a teljes lényedet, nyomtalanul eltűnhet pár év alatt? Vajon hová tűnnek az érzések? Eloszlanak, mint a felhő az égen? Vagy valami hasznos dologgá változnak?

60e7040f703787de32d7f27528446320.jpg

Sötétkamra, amelyet fényképek előhívására használnak (Camille is régi fényképek előhívásával foglalkozott)

Egyfajta menekülés volt számára a fotózás, amikor minden másról megfeledkezhetett, amikor csak a kép témájára kellett összpontosítania.

A történelmi-romantikus regények kedvelőjeként muszáj megemlítenem, hogy a másik idősíkon zajló történéseket, amelyek Camille családjának múltjába nyújtanak betekintést, mennyire élveztem olvasni. Azért szeretem ha történelmet is belesző az író egy történetbe, mert egy-egy szereplő sorsát a történelem teljesen át tudja formálni illetve az egyébként is izgalmas cselekményt még érdekfeszítőbbé tudja tenni. Ugyanez volt a helyzet Lisette-tel, hiszen a fiatal lánynak teljesen más élete lett volna, ha a történelem nem húzza keresztül a számításait.

A történelmi regényekről szóló posztomat ide kattintva olvashatod el! :)

A romantikus regények rajongóit szeretném biztosítani arról, hogy a könyvben mind a két idősíkon van szerelmi szál illetve abból fakadó bonyodalmak. :)  A történet ráébreszti arra az olvasókat, hogy az igaz szerelmet még ha nem is keressük, előbb-utóbb akkor is megtalál minket. Lehet, hogy életünk legjobb de az is lehet, hogy életünk legrosszabb napján találkozunk azzal a valakivel, aki maradéktalanul meg fogja változtatni az életünket.

shutterstock_145666070.jpg

Dél-Franciaszország, ahol a könyv játszódik

Vannak pillanatok, amikor az ember nem jut szóhoz, és ez kétszeresen is ilyen pillanat volt.

Úgy érzem, nem hagyhatom szó nélkül az írónő fantasztikus helyszínválasztását. Egy romantikus, nyári regényhez szerintem tökéletesen illik a gyönyörű Provence. Szerintem nagyon kellemes hangulatot teremtett már csupán az, hogy a szereplőkkel együtt fedezhettem fel ezt a bámulatos helyet.

A könyv azért volt kiemelkedően jó mert a lebilincselő történet, amely egyaránt tartogatott vidám, megható, szívfacsaró és szomorú pillanatokat, igazán nagyszerű írói stílussal párosult.

A könyvet szívből ajánlom a romantikus és történelmi regények kedvelőinek!

Jó olvasást kívánok! :)

Könyvrajongó

 

Ha tetszett, kövess Instagrammon is, ahol @konyvrajongo néven megtalálsz!

182568158_457437588654648_2050008877058919111_n.png

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://booklovers.blog.hu/api/trackback/id/tr4816643846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása